vrijdag 29september 1910:
Bij de familie Markus aan de N.Z. Voorburgwal 16 wordt een taart bezorgd met een felcitatie voor de 84ste verjaardag van Willem Markus. Bij de doos was een briefje gevoegd met afzender: "Een oud kermisreiziger". Mevrouw Marcus en haar dienstbode zijn op dat moment thuis en gaan er van gebruiken. Vlak na het eten ervan worden beide dames ziek. In diezelfde nacht overlijd mevr. Marcus op muysterieuze wijze, de dienstbode Grietje Appelmans wordt ernstig ziek overgebracht naar het plaatselijke ziekenhuis.
Na onderzoek blijkt de taart te zijn vergiftigd met arsenicum. De verpakking en de taart worden door de politie meegenomen voor verder onderzoek. Er is eerder bij Willem Marcus een taart bezorgd maar door de onaangename smaak in de mond er niet van gegeten. De politie houd deze zaak als leidraad. Maar wie heeft deze moordaanslag op het geweten en met welke reden. De politie start een grootschalig onderzoek.
De oude Markus was een jaar belast met het vaststellen van plaatsen voor verschillende pachters men vermoed dat in die richting gezocht moet worden. Al gauw wordt Johannes Jacobus Beek aangehouden en verhoord een voormalig collega van Willem Marcus. Uiteindelijk bekend hij de taart te hebben vergiftigd.
Reden van de moord:
Uit naijver en wraak. Enerzijds om een niet nagekomen belofte van Markus. Anderzijds koesterde hij hoop na de dood van Markus hij hem zou opvolgen als gemeentebode en marktmeester van de kermis.
Een overzicht van krantenberichten zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina
Eens verborgen in een doos maar nu een naam bij het gezicht.
Hun verhaal komt tot leven in de Blokhuispoort. Laat je verbijsteren. Boek een rondleiding en beleef.
Signalementkaarten waar geen glasplaat van is gemaakt.
Podcast: de moord Op de Weduwe
Johan Gaientaan (1821-1881)
Bas Dekkers; misdaadjounalist
m.m.v Sylvia Beers
signalement Johan Gaientaan:
volgens het signalement zou dit hem kunnen zijn.
Is er herkenning laat mij dat weten via het contactformulier.
deze website is een initiatief van Stichting Blokhuispoort
Het leven in de gevangenis in beeld gebracht
'Kerfstokjes van mijn voorouders', zijn verzamelde verhalen uit het strafzaken dossiers van het Hof van Friesland. o.a De roofmoord van Nijega door de familie Dalstra
auteur: Han Hietkamp
Met dank aan:
Glasplaten: Gevangenismuseum Veenhuizen
Signalementkaarten: Drents archief en
Inschrijfregisters: Tresoar en Historisch centrum Leeuwarden
update: 30-12-2024