De moord:
Het is maandagavond de 15e Mei, een onbekende man is onderweg naar zijn land en passeert een put die precies op de grens ligt tussen Nederland en België nabij Koewacht en Moerbeke. Zijn blik wordt getrokken naar een grote plastic zak drijvend in die put. Nieuwsgierig naar de inhoud haalt hij de zak aan de Belgische kant uit het water. De zak blijkt dichtgebonden te zijn met touwen. Zonder aarzelen verwijderd hij de touwen en opent de zak. Een vreselijk stank doet hem afgrijzen en de inhoud is werkelijk afschrikwekkend. Hij treft een romp aan in diepe staat van ontbinding waar de rok nog aan vast zit en een aantal stenen die als gewicht fungeerden.
Maar waar zijn de overige lichaamsdelen en kledingstukken. Van wie is de romp. Zes weken geleden is er aangifte gedaan van een vermissing van een vrouw. Is het mogelijk dat de romp van haar kan zijn?! Zowel de Belgische als Nederlandse politie starten een grootschalig onderzoek naar de dader.
donderdag 18 mei:
De politie uit beide landen zijn druk in de weer om zoveel mogelijk mensen te benaderen die mogelijk iets kunnen hebben gezien. Uit de vele gehoorde personen valt er een zware verdenking op een gepensioneerde Nederlandsche militair die veel met haar optrok en ook niet meer is gezien. Waar beide personen heen gegaan zijn is onbekend, de gehoorden spreken elkaar hierin tegen. Er wacht voor de beide politiemachten een zware klus.
vrtijdag 19 mei:
Uit onderzoek blijkt dat het om de vermiste vrouw gaat. In dezelfde put worden ook de overige ledematen gevonden. Het lichaam is op beestachtige wijze in 17 stukken gehakt en zwaar verminkt, zelfs de borsten zijn verwijderd.
20 mei en de daarop volgende dagen:
De dader blijkt inderdaad de Nederlandsche gepensioneerd Militair te zijn genaamd August Carolus Misseghers. Hij toonde geen enkele berouw tijdens de confrontatie met de lichaamsdelen en ontkende hieraan schuldig te zijn. Wordt zijn schuld bewezen zal hij berecht worden op Nederlands grondgebied. Het onderzoek is in volle gang.
Na 20 Mei volgt een jarenlang doorlopend onderzoek tot in 12 September 1908 het tij lijkt te keren
Deze zaak blijft de gemoederen bezig houden. Is Misseghers wel de dader. Wat kan de betrokkenheid van de echtgenoot zijn. Het was algemeen bekend dat het huwelijk alles behalve goed was. Een lange rechtszaak volgt waarin 80 getuigen worden gehoord, ieder met een eigen draai aan het verhaal. Vervolgens wordt de zaak in Hoger beroep behandeld. De advocaat van Misseghers blijft vasthouden aan zijn onschuld door een sterke verdenking van de echtgenoot, slager - veehandelaar, getraind in snijwerk.
Omdat August Parolus Misseghers vasthoudt aan zijn onschuld wordt onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van de echtgenoot. Echter wordt dit sterk ontkracht door een dochter van het slachtoffer.
Reden van de misdaad:
Als echtgenote van Seraphinus Haeck was Prudentia niet voorbeeldig. Augustus Carolus Misseghers ontfermde zich over haar met de bedoeling om samen met Prudentia een nieuw leven te gaan leiden en zij vertrok uit de echtelijke woning. Echter Prudentia kreeg spijt haar kinderen te hebben verlaten en zag af van dat plan. Dit viel niet in goede aarde bij Augustus en belette haar terugkeer door haar op beestachtige wijze te vermoorden.
Misseghers had al een eerdere veroordeling gekregen voor het lossen van een pistool schot op Seraphien Haeck.
GN0629 Augustus Carolus Misseghers:
overzicht van de rechtszaak en meer krantenberichten zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.
Eens verborgen in een doos maar nu een naam bij het gezicht.
Hun verhaal komt tot leven in de Blokhuispoort. Laat je verbijsteren. Boek een rondleiding en beleef.
Signalementkaarten waar geen glasplaat van is gemaakt.
Podcast: de moord Op de Weduwe
Johan Gaientaan (1821-1881)
Bas Dekkers; misdaadjounalist
m.m.v Sylvia Beers
signalement Johan Gaientaan:
volgens het signalement zou dit hem kunnen zijn.
Is er herkenning laat mij dat weten via het contactformulier.
deze website is een initiatief van Stichting Blokhuispoort
Het leven in de gevangenis in beeld gebracht
'Kerfstokjes van mijn voorouders', zijn verzamelde verhalen uit het strafzaken dossiers van het Hof van Friesland. o.a De roofmoord van Nijega door de familie Dalstra
auteur: Han Hietkamp
Met dank aan:
Glasplaten: Gevangenismuseum Veenhuizen
Signalementkaarten: Drents archief en
Inschrijfregisters: Tresoar en Historisch centrum Leeuwarden
update: 16-12-2024