de slachtoffers:
de daders:
de getuigen:
Vrijdag 11 april 1902
Om 7 uur 's ochtends arriveert Betje Polman, winkeljuffrouw van kruidenier Brouwer, bij haar werk maar treft een gesloten deur aan. Vreemd, dus besluit ze de achterdeur te nemem. Tot haar verbazing treft ze die open, nog vreemder. Bij het naar binnen gaan treft ze alles nog in diepe duisternis aan, maar schrikt als het linnengoed en enkele voorwerpen op de grond liggen. Meteen slaat ze alarm bij de buurman, C. van Dekken, en samen gaan ze het woonhuis verder in. Tot hun grote ontsteltenis vinden ze de kruidenier en zijn nichtje vermoord aan in bed.
Meteen wordt de politie ingeschakeld. Er blijkt geld gestolen te zijn uit de toonbanklade, het zilver en goud is niet meegenomen. Onverklaarbaar is dat het nichtje bij hem in bed is gevonden. Verklaring: de daders moeten binnengekomen zijn en Brouwer hebben overmeesterd. Het nichtje moet wakker geworden zijn van de geluiden en haar oom willen helpen, echter loopt voor haar dramatisch af. De politie stelt een onderzoek in.
Zaterdag 12 April en dagen daarna:
Het politiebureau wordt bestormd door allerlei personen die iets gezien zouden hebben, alle gegevens worden zorgvuldig opgeschreven. Er wordt verband gelegd met een melding van een paar dagen voor de moord door een jonge man wat Johanna betrof aan de Czaar Peterstraat 27. Er wordt een verband gelegd met deze moordzaak.
Alle verklaringen worden nagetrokken en enkele arrestaties verricht maar door geen verband te kunnen leggen weer vrijgelaten.
"Wij zijn de moordenaars! Zij krijgen ons toch nooit. We waren bij de begrafenis en hebben nog met een agent over den moord gesproken. Van de f 1900, die wij gestolen hebben , kunnen wij nog voorlopig rondkomen, maar wij moeten nog meer hebben"
De daders hebben verscheidene dreigbrieven verstuurd naar verschillende adressen. De slachtoffers waar de personen meermalen kwamen worden dag en nacht bewaakt. Na zorgvuldig onderzoek kon de schrijver ervan uiteindelijk worden gearresteerd.
Rechtszaak:
Wegens gebrek aan bewijs tegen Cornelis Donker en Johannes de Wolff werd de zitting geschort de medeplichtigheid van Klaas Portegen werd in twijfel getokken. De drie mannen blijven echter gevangen door hun veroordeling voor een ander misdrijf: diefstal te Bussum.
Het op 8 April geschorste onderzoek werd voortgezet in Juni 1907.
Beide mannen werden vrijgesproken van deze zaak, overwegend dat er op de terechtzittigen van 1903 tot op de huidige zitting geen licht over de zaak werd verspreid.
Eens verborgen in een doos maar nu een naam bij het gezicht.
Hun verhaal komt tot leven in de Blokhuispoort. Laat je verbijsteren. Boek een rondleiding en beleef.
Signalementkaarten waar geen glasplaat van is gemaakt.
Podcast: de moord Op de Weduwe
Johan Gaientaan (1821-1881)
Bas Dekkers; misdaadjounalist
m.m.v Sylvia Beers
signalement Johan Gaientaan:
volgens het signalement zou dit hem kunnen zijn.
Is er herkenning laat mij dat weten via het contactformulier.
deze website is een initiatief van Stichting Blokhuispoort
Het leven in de gevangenis in beeld gebracht
'Kerfstokjes van mijn voorouders', zijn verzamelde verhalen uit het strafzaken dossiers van het Hof van Friesland. o.a De roofmoord van Nijega door de familie Dalstra
auteur: Han Hietkamp
Met dank aan:
Glasplaten: Gevangenismuseum Veenhuizen
Signalementkaarten: Drents archief en
Inschrijfregisters: Tresoar en Historisch centrum Leeuwarden
update: 17-10-2024